Wat zijn nou al die duurzaamheidsinitiatieven bij de UvA?

USP, AGC, Sustainalab? Wat zijn nou al die duurzaamheidsinitiatieven?

Sustainability is hot! En dat is maar goed ook, want er staan genoeg uitdagingen voor de deur. Maar, al die verschillende initiatieven willen nog weleens voor verwarring zorgen. Wie doet nou wat? En wat zijn de verschillen?

Binnen het UvA landschap zijn er verschillende duurzaamheidshubs actief, waaronder de Amsterdam Green Campus. Hier een paar belangrijke op een rij.

  • Sustainalab, een samenwerking van de UvA FNWI, Science & Business en Matrix Innovation Center. Kwartiermaker Bart Krull is bezig met het opzetten van een duurzaamheidshub op het Science Park. Ook de Amsterdam Green Campus is hier sinds kort gehuisvest. In de event space in Matrix ONE worden regelmatig interessante lezingen, tegenlicht meetups en andere events rondom duurzaamheid georganiseerd. Houd de site in de gaten voor het programma. Heb jij ook interesse in het organiseren van een event? Mail bart@sustainalab.nl
  • University Sustainability Platform (USP) is een platform waar onderzoekers van de UvA samenkomen op het thema duurzaamheid in een interdisciplinaire context. Dit is voornamelijk gericht op onderzoek en de gehele breedte aan disciplines binnen de UvA. Zij werken vooral van binnen de UvA naar buiten.
  • Amsterdam Green Campus (AGC) is een stichting met de UvA als één van haar leden, naast verschillende MBO en HBO instellingen. Wij werken van buiten naar binnen, wat betekent dat we duurzaamheidsvragen ophalen uit de markt en de overheid. Vervolgens zoeken we naar het beste consortium om die vragen te beantwoorden. We zijn dan ook in de eerste plaats een netwerkstichting.
  • Green Offices zijn duurzaamheidsplatforms geleid door studenten van de betreffende kennisinstellingen. Zij organiseren allerlei activiteiten, schrijven beleidsadviezen aan hun organisaties en zetten projecten op.

Dit is nog maar een deel van het totale plaatje van initiatieven. Voor de andere leden brengen we dit ook steeds verder in kaart. Samenwerking en complementair aan elkaar zijn is key. Daarom trekken we regelmatig met elkaar op en komen we steeds een stapje dichter bij een duurzame toekomst!