UvA-onderzoekers ontwikkelen methoden voor herkomstbepaling van rozen

Is een bloem of voedselgewas echt in Nederland geteeld? Zijn de rozen die ik koop voor Valentijnsdag wel eerlijk geproduceerd? Onderzoekers van het Swammerdam Instituut van de Universiteit van Amsterdam ontwikkelen samen met het onafhankelijke kenniscentrum Naktuinbouw praktische en betaalbare forensische toetsen waarmee ze de herkomst van planten kunnen aantonen. In samenwerking met rozenkweker Rosa Natura worden methoden ontwikkeld om de herkomst van rozen vast te kunnen stellen. De resultaten van een eerste pilot studie laten zien dat de ontwikkelde methode potentieel heeft om Nederlandse rozen te onderscheiden van bijvoorbeeld Indiase en Keniaanse rozen.

In samenwerking met rozenkweker Rosa Natura worden methoden ontwikkeld om de herkomst van rozen vast te kunnen stellen. De resultaten van een eerste pilot studie laten zien dat de ontwikkelde methode potentieel heeft om Nederlandse rozen te onderscheiden van bijvoorbeeld Indiase en Keniaanse rozen.

CSI in de tuinbouw
Forensische technologieën zoals DNA- en isotooponderzoek bieden nieuwe mogelijkheden voor bewijsvoering. De verhouding van isotopen in planten wordt sterk bepaald door lokale groeiomstandigheden zoals temperatuur, luchtvochtigheid en de bodem. Door middel van isotopenanalyse kan worden achterhaald waar het plantmateriaal vandaan komt. Met onafhankelijke herkomstbepaling kunnen leveranciers wantrouwen van retailers en consumenten wegnemen, en het kan ook preventief worden ingezet tegen fraude. Naast herkomstbepaling van rozen richt het onderzoek zich op bomen en is er een methode ontwikkeld voor de herkomstbepaling van paprika.

Amsterdam Green Campus
Het onderzoek vindt plaats binnen de Amsterdam Green Campus. In dit regionale platform werken onderzoekers, onderwijsinstellingen en ondernemers samen aan vernieuwingen en het opleiden van talent binnen de groene sector. Binnen de Metropoolregio Amsterdam liggen enkele van de meest innovatieve tuinbouwregio’s van Europa en veel groene kennis. Binnen de Green Campus wordt in samenwerking met Greenport Aalsmeer en Greenport Noord-Holland-Noord de bestaande kennis gekoppeld aan innovatie, wetenschappelijk onderzoek en onderwijs; een troef om de concurrentie uit het buitenland voor te blijven.

Meer informatie over het project Herkomstbepaling
Amsterdam Economic Board website