Symposium ‘Personalized Food’

Symposium ‘Personalized Food’

Er was een interessante boodschap van Nard Clabbers (TNO)  op het symposium Personalized Food van 28 januari jl.: ‘Als we zelf precies kunnen meten wat voedsel met ons lichaam doet, dan zal Cup a Soup vanzelf niet meer gekocht worden’ sprak hij tegen het publiek afkomstig uit onderwijs, overheid en bedrijfsleven. Hij liet veel voorbeelden zien zoals bijvoorbeeld een app die meet hoeveel suiker je in je bloed hebt. Daaraan vooraf nam Ilias Attaye (UMC) ons mee in de wondere wereld van de twee kilo bacteriën die een gemiddeld persoon mee zeult in zijn darmen. Er worden allerlei ziekten geassocieerd met de samenstelling van je microbioom, echter is nog weinig bekend van welke samenstelling van bacteriën leidt tot welke ziekten. Toch werkt Feces transplantatie bij bijvoorbeeld C. difficile geassocieerde diarree. Na fecestransplantatie was 94% of van de patiënten genezen.
Aniko Korosi (UvA) liet ons een aantal wetenschappelijke studies zien bij muizen en stress in een jonge leeftijdsfase. En wat blijkt: toevoeging van micronutriënten aan het dieet voorkomt de verminderde cognitie die je vindt bij muizen met dezelfde stress ervaring, maar een dieet zonder die micronutriënten.
Johan van Limbergen (UMC) sprak over een nieuw dieet dat de compositie van de darmflora verandert en de klachten van de ziekte van Crohn sterk vermindert.

 

De middag begon met een prachtige opening van Wil Bekkering (AHA) waarin ze  o.a. sprak over wat onze voedsel keus beïnvloedt en over de nieuwe opleidingen op het gebied van voedsel.

Die uitdaging begint bij samenwerking en dat was dan ook het uitgangspunt van de ochtendbijeenkomst. Professionals afkomstig uit zowel bèta- als gammadisciplines van de academische wereld, toegepaste wetenschappen en beroepsonderwijs vonden elkaar aan vijf thematafels. Ze deelden hun kennis op het gebied van productontwikkeling voor ouderen, duurzame voedselomgeving van scholen, een dieet voor mensen van ziekte van Crohn en nog veel meer.
Onder leiding van een tafelvoorzitter en met hulp van een notulist kwamen de deelnemers op gestructureerde wijze tot voorstellen voor onderzoekstrajecten en nieuwe samenwerkingsverbanden.

 

De dag werd afgesloten met een optreden van een grote blazerband.

 

 

 

Foto’s: Tariq La Brijn

SymposiumPersonalizedFood
SymposiumPersonalizedFood2
SymposiumPersonalizedFood3