Oplossing voedselverspilling? Laat het verrotten!

Van de groente- en fruitteelt wordt 33% niet opgegeten. Deze zogenaamde reststromen van de teelt en de verwerking ervan zijn een enorme verspilling in een wereld waar een tekort aan voedsel een van de grootste problemen van de toekomst wordt genoemd.  Gelukkig komen er steeds meer initiatieven op de markt waarin deze reststromen benut worden. Zo zijn er zakken met buitenbeentjes of te gekke groente in de supermarkt: groente en fruit dat wat betreft vorm en grootte niet voldoet aan de maatstaf, maar prima smaakt. Er zijn bedrijven die soepen of sauzen maken van onooglijke groenten. Ook het ouderwetse inmaken wordt meer en meer toegepast om onnodig weggooien van oogst te voorkomen. Dit is niet de enige eeuwenoude methode om voedselverspilling tegen te gaan. Ook terug van weggeweest is fermenteren: ‘gericht verrotten’.

De Romeinen deden het al met hun smaakvolle vissaus. Die techniek, toegepast op reststromen van groente en fruit is het uitgangspunt van een nieuw AGC-project ter bestrijding van reststromen. Daarbij maken we gebruik van de laatste inzichten op microbiologische fermentatie om groentepoeders op een gerichte wijze op te waarderen. Het team, bestaande uit Jeroen Hugenholtz en onderzoekers (WUR), onderzoekers (UvA en AERES), Helen Bergman (UvA), Dirk Kramer (G. Kramer & Zonen B.V.), Leon Barendse (Barendse-DC II B.V.), Rian van Dam (Greenport NHN), Ad van Vugt (duurzaam ondernemer) en onder leiding van Niek Persoon (AGC), doet meer dan fermenteren alleen. Naast het fermentatief opwaarderen van verschillende groentemixen gaat het team proberen het water dat vrijkomt in dit opwerkingsproces te hergebruiken. Bovendien is een doel van het team om op basis van samenwerking een business case te ontwerpen vanuit het perspectief van de teler.

flag_yellow_high klein
“Europees Landbouwfonds voor Plattelandsontwikkeling: Europa investeert in zijn platteland”.

Meer lezen over het project Valorisatie van reststromen van groente en fruit? Klik hier.