Mbo-studenten ontkiemen zich tot zaadprofessionals

Mbo-studenten ontkiemen zich tot zaadprofessionals

Vijftien studenten plantenteelt van groene AOC’s uit het hele land namen van 28 t/m 30 mei deel aan een driedaags onderwijsprogramma zaadveredeling. De roadshow veredeling, die dit jaar gehouden werd in het ClusiusLab, biedt studenten een gevarieerd programma met presentaties, workshops, bedrijfsbezoeken en masterclasses.

Toonaangevende organisaties en professionals nemen de studenten op sleeptouw in de innovatieve wereld van het veredelen. Inspirerende presentaties van Carolien Wagenaar (SeedValley), Arno den Toom (Syngenta) en Rolf Folkertsma (Monsanto) konden rekenen op ademloze toehoorders. De praktische workshops: weefselkweek (Carola Laport), DNA technieken (Monique Ebbelaar en Nancy Boterblom) en het kruizen van Phalaenopsis (Hermann Schilt, Aeres) gaven de ruimte om kennis in praktijk te brengen.

Op dag twee van de roadshow stonden bedrijfsbezoeken op de agenda in SeedValley. Groot en Slot, Syngenta, PanAmSeeds en Incotec stelden hun deuren open, waarna in de middag werd afgesloten met een rondleiding bij BeJo zaden.

Als toegift werd de roadshow afgesloten door presentaties van de deelnemende studenten en een masterclass van prof. dr. Michel Haring (UVA) over zaadfysiologie en zaadkieming. Een driedaagse die de studenten weer een stap dichter heeft gebracht naar de vak professional van de toekomst.

 

De roadshow verdeling is tot stand gekomen door het CIV Tuinbouw en Uitgangsmaterialen, meetingpoint ClusiusLab, Seed Valley, Aeres Hogeschool en de Amsterdam Green Campus.