KIEM-aanvraag voor de opwerking van cacaodoppen met cacaobedrijven in de Zaanstreek

KIEM-aanvraag voor de opwerking van cacaodoppen met cacaobedrijven in de Zaanstreek

In 2018 importeerde Nederland 1,1 miljard kilo cacaobonen. Bij de productie van cacao komt 12,5% aan cacaodoppen als afval vrij. Ondanks dat deze reststroom over waardevolle componenten beschikt, wordt het grootse gedeelte verbrand. Zonde van al die waardevolle inhoud stoffen en niet goed voor de CO2 belasting op het milieu. Het gebruik van cacaodoppen voor nieuwe toepassingen in voeding lijkt mogelijk maar wordt gehinderd door verontreinigingen met zware metalen en andere zaken. Alle redenen om vanuit Amsterdam Green Campus met kennisinstellingen en het betrokken bedrijfsleven aan de slag te gaan.

Hogeschool Utrecht Life Sciences & Technologie (penvoerder), Inholland Life Sciences & Chemistry, Olam, JS Cocoa en Quisquiliae slaan middels een zogenaamde KIEM-regeling de handen ineen. Wanneer onze aanvraag wordt goedgekeurd gaan we gezamenlijk in 2022 een proces ontwikkelen dat nieuwe applicatiemogelijkheden voor cacaodoppen mogelijk gaat maken. Het omzetten van een afvalstroom voor nieuwe toepassingen draagt direct bij tot een meer circulaire samenleving. Daarnaast krijgen studenten met dit onderwerp een context geboden om te werken aan concrete duurzaamheidsvraagstukken uit de markt. Deze ontwikkeling doet in eerste instantie een beroep op de disciplines en opleidingen procestechnologie en analytische chemie om later bij vervolgaanvragen door te zetten op applicatietechnologie, economie, bedrijfswetenschappen en psychologie. Hiermee leggen we een basis voor verdere ontwikkeling. Samen op weg naar een groene toekomst!