De Pilot Plant met Urban sedumtrays

Op 7 juli jongstleden was de officiële ingebruikname van de Pilot Plant met sedumstrays op het dak van het Benno Premselahuis. De ingebruikname werd verricht door de heer Abdeluheb Choho, wethouder duurzaamheid van de gemeente Amsterdam.

 

Tijdens deze bijeenkomst hebben de betrokken partijen van De Pilot Plant met Urban sedumtrays  hun activiteiten voor een duurzamere Amsterdam toegelicht. Dit initiatief is een samenwerkingsverband van Algae Innovations Netherlands BV, Jongkind BV, De Gezonde Stad, Hogeschool van Amsterdam (Faculty of Digital Media and Creative Industries), De Knowledge Mile en Universiteit van Amsterdam (Amsterdam Green Campus).

 

Momenteel is er vrij weinig bekend over de capaciteiten van planten om fijnstof weg te nemen. Middels dit initiatief willen de partijen achterhalen wat de functionaliteit is van sedumtrays (groene dakbedekking) in relatie tot het verwijderen van fijnstof en kooldioxide en het bufferen van regenwater.

 

Urban sedumtrays kunnen makkelijk worden opgeschaald in Amsterdam wanneer het blijkt dat fijnstof en cooldioxide daadwerkelijk gereduceerd wordt.  Er zijn talloze locaties beschikbaar, zoals daken, bermstroken, rotondes en langs drukke verkeerswegen.

 

Daarnaast werkt De Pilot Plant aan biostimulanten. Biostimulanten vormen een belangrijk onderdeel bij het optimaal functioneren van planten. Het is een duurzaam alternatief voor kunstmest en chemische gewasbeschermingsmiddelen. Deze stimulanten zijn rijk aan micro-organismen, inhoudsstoffen van microorganismen en natuurlijke verbindingen. Biostimulanten kunnen gebruikt om sedumtrays te onderhouden en te conditioneren. Jongkind BV ontwikkelde voor dit project een biostimulant op basis van micro-wieren.

 

Dit project laat zien dat het een mooie bijdrage levert aan en goed aansluit bij de duurzame ontwikkelingen in Amsterdam.