Fascination of Plants Day 2019 was aangenaam en leerzaam

Fascination of Plants Day 2019 was aangenaam en leerzaam

Amsterdam Green Campus vierde op zaterdag 18 mei 2019 International Fascination of Plants Day in de Hortus Botanicus in Amsterdam. Er kwamen meer dan vijftig mensen op af.

Bezoekers van de ochtend kregen een afwisselend programma voorgeschoteld, met lezingen en rondleidingen door de Hortus. Hierbij was speciale aandacht voor hoe docenten in het lager en middelbaar onderwijs weetjes over planten kunnen verwerken in hun lessen, en welk lesmateriaal de Hortus kan leveren.

De lezingen, in een van de kleine kassen, werden verzorgd door UvA-biologen Harm van der Geest, Petra Bleeker en Rob Schuurink. Zij gaven ieder een kort, geanimeerd praatje over hun fascinatie voor planten. Van der Geest brak een lans voor de waterplanten in het Markermeer, die door watersporters als “plaag” worden gezien – maar is dat wel terecht? Bleeker vertelde over hoe tomatenplanten zich beschermen tegen vraatzuchtige insecten, en hoe zijzelf en andere biologen deze natuurlijke afweer proberen te versterken. Tijdens de presentatie van Schuurink kwamen tal van fleurige foto’s van petunia’s voorbij, in verschillende kleuren en in geurende en niet-geurende varianten, om iets uit te leggen over de genetica en het kruisen van deze bloemen.

Het weer hielp mee aan de goede stemming tijdens de ochtend; deelnemers konden van een hapje en drankje genieten in de lentezon. Na afloop mocht iedereen een tomatenplant van een nieuw geel tomaatje en de geur van petunia in een glazenbuisje mee naar huis nemen. Amsterdam Green Campus heeft veel positieve reacties ontvangen, en dankt iedereen die deze dag mede mogelijk heeft meegemaakt.